Voordat ik met een burnout thuis kwam te zitten, had ik al enkele jaren een haat-liefdeverhouding met koffie. Ik kampte regelmatig met vermoeidheidsklachten en had vaak de oppepper nodig om de concentratie voor mijn werkzaamheden op te kunnen brengen. Tegelijkertijd putte ik mezelf daarmee juist meer uit, waardoor de vermoeidheid daarna harder toesloeg.
Koffie Crashes
Ondanks dat ik mijn koffie-inname probeerde te beperken tot één of twee cappuccino’s per dag, leek mijn overgevoeligheid voor koffie steeds erger te worden. Mijn koffiecrashes werden heviger en ‘s avonds werd ik enorm prikkelbaar voor mijn omgeving. Dat was natuurlijk wel een teken aan de wand dat het absoluut niet goed met mij ging.
Op een gegeven moment begon ik het verband tussen koffie en prikkelbaarheid door te krijgen. Dan besluit je te stoppen met koffie. Dat bleek helaas nog niet zo gemakkelijk!
Eerst ben je enkele dagen aan het afkicken van de cafeïne, met de bijbehorende hoofdpijnen. Daarna moet je dat volhouden, wat makkelijker gezegd dan gedaan is. Koffie is in de werkomgeving vaak overal (gratis) beschikbaar, iedereen om je heen drinkt het en er zit toch ook een soort genietmoment aan vast.
Het ging vaak wel een tijdje goed, maar soms heb je een mindere dag en dan kun je de oppepper echt wel gebruiken. Enfin, vaak gestopt met koffie en vaak weer begonnen.
Het Effect van Cafeïne
Cafeïne heeft een aantal voordelen, zoals verbeterde concentratie en alertheid, maar helaas ook nadelen. Te veel cafeïne geeft negatieve effecten zoals angstgevoelens of rusteloosheid en kan je slaap nadelig beïnvloeden.
Ben je erg gevoelig voor cafeïne, dan heb je waarschijnlijk ook snel last van de negatieve effecten.
Is er een Gezond Alternatief voor Koffie?
Als oplossing ga je op zoek naar een gezond alternatief, maar die zijn er weinig. Het meest voor de hand liggende is thee of gewoon water. Een warme drank geeft toch meer comfort, vooral in de wintermaanden, dus ga je meestal voor thee. Ik dronk uiteindelijk flink wat citroen-gemberthee per dag!
Normale thee heeft wel enigszins een kalmerende werking, maar echt een oppepper geeft het niet. Op een zwak moment greep ik dan toch weer terug op koffie, waardoor we weer terug bij af waren. Het enige wat verbeterde was hoe snel ik er weer mee probeerde te stoppen.
Deze problemen waren een voorbode van iets groters en ik kwam uiteindelijk met een burnout thuis te zitten.
Het meest gegeven advies voor het herstellen van een burnout is rust nemen. Wat nog niet zo makkelijk gaat want je zit in een soort ‘ik moet door, door, door’ modus, waarin je thuis ook nog wel een tijdje doorgaat. Je probeert te ontspannen, maar het lukt niet meer. Tijdens mijn burnout heeft het uiteindelijk maanden geduurd voordat ik weer enigszins ontspanning kon vinden en mij iets beter begon te voelen.
Herstel van een Burnout
Burnout gaat naast stress en vermoeidheidsklachten vaak samen met angstklachten, die door cafeïne kunnen verergeren. Het werd mij steeds duidelijker waarom de effecten van koffie steeds heftiger leken te worden en ik besloot dus nu echt definitief met koffie te stoppen.
Op Zoek naar een Alternatief
Tijdens mijn burnout ging ik regelmatig op zoek naar manieren om mijn herstel te bevorderen. Ook aan een alternatief voor koffie of normale thee bleef ik een enorme behoefte houden. Eerder had ik al eens gehoord over matcha en het leek steeds populairder te worden, dus ik besloot mij er eens verder in te verdiepen.
Matcha is wel prijzig en je wilt geen miskoop doen. Ook het bereiden van matcha riep nog wat vragen op, maar gelukkig zijn er goede matcha-sets te koop. Deze bevatten vaak een blikje matcha, een matchaklopper, een kom en doseerlepel van bamboe.
Mijn eerste pogingen vielen niet tegen! Een standaard matcha thee vond ik even wennen qua smaak; in eerste instantie smaakte het voor mij naar spinazie of zeewier. Maar het grappige is dat als je het vaker drinkt, je ook andere smaken gaat ontdekken. Bijvoorbeeld enigszins zoet, bitter of tonen van cacao.
Matcha thee heeft dus een vrij complexe smaak, maar dat heeft koffie ook en daardoor maakt het juist zo’n goede vervanger voor koffie!
Naast de standaard matcha thee, zijn er ook veel andere bereidingen. Een matcha latte (matcha met opgeklopte melk) bleek een goede vervanger voor mijn geliefde kopje cappuccino.
Hoe Werkt Matcha? Wel Energie, Geen Stress
Matcha bevat net als koffie cafeïne, maar wel 75% minder dan koffie. Naast cafeïne bevat matcha ook L-theanine, een aminozuur met een kalmerende en stressverlagende werking. Het fijne aan deze combinatie in matcha is dat L-theanine de negatieve effecten van cafeïne opheft. De effecten van cafeïne zijn een stuk minder heftig en er volgt hierdoor ook geen crash.
Hierdoor krijg je door matcha thee wél een oppepper en extra focus en concentratie, maar ook minder stress en onrust!
Gezondheidsvoordelen van Matcha
Matcha biedt naast een prettige smaak en een kalmerende oppepper ook tal van gezondheidsvoordelen. De hoge concentratie antioxidanten helpt je lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen, kan veroudering vertragen en het risico op diverse ziekten verminderen.
Verder ondersteunt matcha de ontgifting van je lichaam dankzij de chlorofyl, en kan het bijdragen aan gewichtsverlies door de stofwisseling te stimuleren en vetverbranding te verhogen. Het versterkt je immuunsysteem met antioxidanten, vitamines en mineralen, en kan helpen de cholesterol- en bloeddrukwaarden te verlagen, wat goed is voor je hartgezondheid.
Tips voor het Overstappen naar Matcha
- Bereid matcha op de juiste manier:
Gebruik water dat niet kookt (ongeveer 80°C) om een bittere smaak te voorkomen. - Experimenteer met bereidingen:
Probeer verschillende bereidingen zoals matcha latte, matcha smoothies of matcha in bakrecepten om te ontdekken wat je lekker vindt. - Koop kwaliteitsmatcha:
Investeer in een goede kwaliteit matcha. Goedkopere varianten kunnen minder smaakvol en minder effectief zijn.
Conclusie
Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, is mijn geliefde kopje cappuccino inmiddels definitief vervangen door een matcha latte. Ik drink er één of twee per dag, liefst voor 2 uur ‘s middags.
Qua smaak is het een goede vervanger. Ik ben matcha inmiddels echt gaan waarderen en ervaar de positieve effecten, zoals de verbeterde focus en kalmerende werking. En dan pak ik als bonus ook nog de gezondheidsvoordelen door de vele antioxidanten.
En mijn burnout? Daar ben ik helaas nog niet vanaf, maar één stukje van de puzzel van herstel van mijn burnout is voor mij opgelost!
Lees in mijn andere blogs bijvoorbeeld hoe je begint met het maken van je eerste kopje matcha thee en ontdek verschillende matcha recepten die je kunt proberen.